Ez az oldal cookie-kat használ a felhasználói élmény fokozására. Az oldal használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát. A cookie-k használatát elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Japán zöld teák világa: A Bancha (番茶)

A Bancha (番茶, közönséges tea) egy japán zöld tea fajta, melynek fő jellemzője, hogy gyengédebb erősségű, mint a sencha.

Az átlagember számára nehéz különbséget tenni a bancha és a sencha között. A különbség, ami azonnal szembetűnő, az ár lenne: a bancha mindig olcsóbb, mint a sencha.

Valójában a hojicha és a genmaicha teák az olcsóbbak, mint a sencha, mert gyakran bancha tealevélből készülnek.

Míg a termesztés és a feldolgozás megegyezik a senchával, különbség van a felhasznált levelek minőségében.

A bancha elkészítésének egyik módja az, hogy a leveleket a betakarítás után válogatják. A zöld tea növény felső hajtásai jobb minőségűek, ezért senchához használják őket, míg az alsó hajtások levelei vastagabbak és nagyobbak, így végül bancha lesz. Minél idősebbek a tealevelek, annál kevésbé kívánatosak.

 

A bancha koffeintartalma alacsonyabb, mivel az idősebb levelek kevesebb koffeint tartalmaznak, és éppen ezért kevésbé keserű, mint a sencha. Illatos és frissítő. Zsíros étkezés után vagy lefekvés előtt ajánlott.

A bancha rendelkezik a zöld tea tápanyagaival, valamint a testet melegítő hatással.

Ez tehát a leginkább javasolt zöld tea, amit hűvös őszi vagy hideg téli estéken fogyaszthatunk.

 

Hogyan készítsünk bancha teát?

Bancha teát nagyon könnyű főzni. A módszer ugyanaz, mint a genmaicha és a hōjicha esetében.

Keverj 3-4 gramm tealevelet egy csésze bancha teához. Használj csészénként 120 ml forrásban lévő vizet, öntsd a csészébe, és hagyd ázni 30 másodpercig.

 

Források és képek:

https://www.myjapanesegreentea.com/bancha