Ez az oldal cookie-kat használ a felhasználói élmény fokozására. Az oldal használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát. A cookie-k használatát elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Chazuke - avagy a rizs és a tea násza

A Chazuke (茶漬け) talán az egyik legegyszerűbben elkészíthető japán egytálétel, ami könnyed nyári ebédnek vagy vacsorának is kiváló.

chazuka japán étel különlegesség

  

 

Eredete a Heian -korszakig vezethető vissza, amikor a főtt rizsre forró vizet öntöttek. Az így kapott egytálételt yuzuke-nek hívták.

A chazuke ennek az ételnek a változata teával, és az Edo-korban vált népszerűvé.

Akkoriban elsősorban a katonáknak szolgálták fel, hogy erősítsék az állóképességüket és elűzzék az éhségüket a csata előtt.

  chazuke tea rizs japán étel

 

Napjainkban a Chazuke sokféle ízesítéssel és hozzávalóval készülhet.

 

Nézzük, a legegyszerűbb hozzávalókat:

 

Ø  1 bögre főtt rizs

Ø  1 tasak chazuke fűszer keverék

Ø  1 pohár forró tea (matcha, sencha)

Ø  1db umeboshi (japán sós szilva)

Ø  1-2 levél nori (sushihoz használatos szárított algából készült lap)

Ø  1 csokor zöldhagyma

ochazuke japán rizs tea étel gasztronomia 

 

Elkészítése:

Rakjuk egy kisebb tálba az előre kifőzött rizst, adjuk hozzá a chazuke fűszerkeveréket, rakjuk rá a norit és a zöldhagymát, egy keveset az umeboshiból, majd az egész tetejére kezdjük el ráönteni fokozatosan a forró teát, amíg a folyadék körülbelül a feléig nem lepi el az ételt.

Hagyjuk pár percig ázni a teában a rizst és a többi hozzávalót, hogy az ízek kijöjjenek és harmóniába kerüljenek egymással.

Ezután fogyaszthatjuk is!

  chazuke japán gasztronomia kulonlegesseg étel tea rizs

Ballagó Petra

 

Forrás:

https://www.masterclass.com/articles/ochazuke-recipe#simple-japanese-ochazuke-recipe

Kép: 
https://www.japanesecooking101.com/ochazuke-recipe/ 
Saját kép