Ez az oldal cookie-kat használ a felhasználói élmény fokozására. Az oldal használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát. A cookie-k használatát elfogadom
Menü

Japán füstölők

Kōdo(香道): az illat útja

 

A füstölő használata Japánban valamikor a 6. században (az Asuka-korszakban) kezdődött a buddhizmus megjelenésével.

A füstölő alapanyagául szolgáló értékes agarfát Kínából Korea révén importálták Japánba.

A szigetországban napjainkban különféle célokra használják a füstölőket, ezek egyike a Kōdo, vagyis a füstölő-szertartást.

japan kodo illat füstölő kodo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  japán füstölő

 

Mi is az a hagyományos japán füstölő-szertartás?


A japán füstölőnek fontos helye van a japán kultúrában, olyannyira, hogy megvannak a maga különleges szokásai és szertartása.

A japán füstölők szertartása Kōdo (香道)  néven ismert.

A szó egy összetett kanjit takar, melynek első része a (香) azt jelenti, „illat”, míg a második jel a do (道) annyit tesz „az út” (vagyis egyfajta módszer, egy szemlélet), amit követve igazi mesterré válhat a szertartást végző személy.

Tehát a Kōdo szó szerinti fordításban annyit tesz: „az illat útja”.

 

Japánban a füstölőknek két fő típusa ismert: a hagyományos bambusz pálcikák, melyeket izzítanak, és a gyógynövényes pasztából formázott rudak vagy kúpok, amiket közvetlenül égetnek/hevítenek.

Mindkettő használata nagyon elterjedt.

 

 

Az összetevők:

 

A japán füstölők fő összetevői az agarfa és szantálfa.

Ezek a fák aromás gyantát választanak el, amely idővel kōboku-vá válik. A magas olajtartalmú és kiváló illatú kōboku (高木) egyik fokozatát kyarának hívják. Kyara jelenleg többet ér, mint a súlya aranyban mérve.

 

A szantálfa elsősorban Indiából, Indonéziából, Dél-Kínából vagy Délkelet-Ázsia más részeiből származik.

A szantálfáknak körülbelül 60 évre van szükségük ahhoz, hogy előállítsák sajátos illatukat, amely elfogadhatónak tekinthető a kōdo használatához.

 

A Makkō-t (melynek jelentése "füstölő-por")  az összetevők összekapcsolására használják. Úgy képes megkötni az összetevőket, hogy nem „szennyezi be” azokat, mivel kevés saját illata van.

Egyéb felhasznált anyagok még a fahéj kérge, a szegfűszeg, a gyömbér liliom, a levendula, az édesgyökér, a pacsuli, az indiai nárdus, a kamilla, a rebarbara, a sáfrány, a csillagánizs és más gyógynövények.

Kagylóillatanyagokat és más állati eredetű aromás anyagokat is használnak.

 

japán füstölők