Ez az oldal cookie-kat használ a felhasználói élmény fokozására. Az oldal használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát. A cookie-k használatát elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Karaage a japán sült csirke

A Karaage (唐 揚 げ) könnyen válhat az egyik kedvenc japán ételünkké.

Nyugodt szívvel állíthatjuk, hogy ez az egyik legfinomabb sült csirke recept!

 

karaage japán csirke sült recept japán gasztronómia recept japán étel

Hogy miért? Mert kivételesen ízletes, lédús és rendkívül ropogós!

Ráadásul nagyon egyszerű elkészíteni.

 

A karaage (唐 揚 げ) vagyis a japán sült csirke egy klasszikus étel, amelyet bármely japán otthonban, bento ebéd dobozban, utcai standokon vagy éttermekben megtalálhatunk.

 

Ezek a falatnyi méretű rántott csirke darabok igazi függőséget okozhatnak, persze csak ha jól készítik el azt!

 

Na de mi is az a karaage?

 

A csirke karaage esetében lényegében egy falatnyi bepácolt csirkecombot (vagy mellett) lisztben megforgatunk és forró olajban megsütünk. Belseje lágy és lédús, kívül ropogós héjú.

 

Lehet főétel vagy előétel. Fogyaszthatjuk otthon vagy étteremben. A karaage teishoku péládul egy igen népszerű készétel, különösen az Izakayákban, amelyet egy ital mellé szolgálnak fel.

A szupermarketekben, kisboltokban és bento boltokban előre csomagolva is megvehetjük, hiszen ez egy egészséges, finom választás, ha éppen sietünk valahova.

 

japán recept karaage legfinomabb sült csirke receptje pácolva

 

 

Mi a különbség a karaage és a tatsutaage között?

 

Van egy étel, amely nagyon hasonlít a Karaage -hoz, ez a Tatsutaage (竜 田 揚 げ).

Itt a csirkét szójaszószban és mirinben pácolják, burgonyakeményítővel (katakuriko) bevonják, majd aranybarnára pirítják.

 

Hogy miért nem azonos ez a két étel?

 

 A Karaage -nek több variációja van a fűszerek tekintetében, és sokkal rugalmasabb az elkészítésében, míg a Tatsutaage -nak.

 

4 kulcsfontosságú összetevőből áll a Karaage:

 

  1. Csirke: Japánban a Karaage-t jellemzően bőr nélküli csont nélküli csirkecombokkal készítik, amelyeknek több íze van, mint a csirkemelleknek. Persze a csirke mell is tökéletes választás, ez ne tartson minket vissza!

  2. Pác: Nagyon sokféle pác létezik a Karaage számára. Elkészíthetjük otthon, vagy megvehetjük a kész változatot is. Ha otthon csináljuk, akkor tegyünk bele szójaszószt, sakét és gyömbért, fokhagymát, kevés cukrot, kevés sót és borsot. Fontos, hogy semelyikből se tegyünk túl sokat, mert egy kellemes, egymást kiegészítő íz világot szeretnénk elérni. A sake segíti a hús megpuhítását, míg a gyömbér enyhén pikáns ízt ad. Ez az alapja. Ezen felül tehetünk bele, szezámolajat, mirint, japán majonézt, tojás sárgájáját vagy akár curry port is. Ezekkel bátran kísérletezhetünk akár!

  3. Bevonat: Választhatunk sima lisztet, de burgonya/kukorica keményítő vagy ezek keveréke a legjobb választás. Ha a gluténra érzékenyek vagyunk, akkor a liszt helyett használjunk rizs lisztet. A csirkét először a pácba, majd a lisztbe, végül a burgonyakeményítőbe forgatjuk. Japánban a burgonyakeményítőt (vagy katakuriko 片 栗 粉) használják leggyakrabban bevonatként az ételek sütéséhez. Nálunk a kukorica keményítőt könnyebb megvenni a boltokban. Még nem volt alkalmam össze hasonlítani a kettőt élesben, biztos, hogy van némi eltérés.

  4. Sütőolaj: itt szinte bármelyik megteszi, én általában kókusz olajat használok, de a sima étolaj is   ugyanolyan jó.

 

 

TIPP

 

Vágjuk a csirkét azonos méretű darabokra - Nagyon fontos, hogy minden csirke hasonló méretű legyen, így egyenletesen tud átsülni.

 

Ne pácoljuk túl sokáig! - 30 perc ideális ahhoz, hogy a csirke beszívja az ízeket.

 

A csirkét enyhén forgassuk meg a lisztben, nem kell, hogy vastag legyen a bevonat. A felesleges lisztet inkább szórjuk le róla, mert zavarossá teszi az olajat.

 

Dupla sütés! - Először alacsonyabb hőmérsékleten rövid ideig megsütjük, kivesszük, majd végül a magasabb hőmérsékleten ropogósra sütjük.

 

Az Omiyage World japán webáruházban most felvettünk a kínálatba egy igazi japán karaage pácot, amelyet maguk a japánok is szívesen fogyasztanak. Csupán fél órát kell a friss csirke husit a pácban áztatni, majd az olajban kisütni és máris tálalhatjuk is ezt a finomságot. Citrommal meglocsolva, káposztával köretnek, akár rizzsel együtt tálalva nem nyúlhatunk mellé.

 

Lépések és ami kell hozzá:

1. Karaage pác, nálunk ez kapható:

karaage japán recept sült csirke

karaage japán sult csirke pác

 

2, Az egyenlő nagyságúra vágott csirke darabokat (én itt most csirke mellet használtam) egy tálba teszem, majd a karaage pácot vízzel össze keverem.

A húst bele teszem és 30 percig pácolom.

karaage recept japán sült csirke

 

3, Forró olajon kisütöm 2 részletben, majd lecsöpögtetem. Vigyázat, az olaj picit fröcsöghet.

 

karaage japán sült csirke recept

 

4, Citrom levével meglocsolom, tálalom.

karaage leves rizs japán étel