Leírás és Paraméterek
A Kibi dango (黍団子, きびだんご) egy egyszerű japán édesség, amely mélyen gyökereznek a japán kultúrában.
Ragadós tésztából áll, amely egyesíti a rizst és a köleslisztet, majd a kombinációból nagy kerek golyókat formáznak. Történetük összefonódik Okayamával, ahol először ajándékozták meg őket a Kibitsuhiko jinja szentélyben.
Kicsit később, a 19. század közepén a helyi kereskedők elkezdték árulni a kibi dangót egyszerű mindennapi édességként.
A 19. század végén, amikor Okayama vonzó turisztikai célponttá vált, az édességeket autentikus helyi szuvenírként forgalmazták. Eredeti formájukból, amely négyzet alakú csomagolóanyagot és vörösbab tölteléket tartalmazott, a kibi dangot kerek golyókká alakították, amelyek nem tartalmaztak tölteléket.
Emellett az új kibi dangót feltaláló helyi kereskedő a híres Momotarō népmeséhez is kapcsolták őket. A történet szerint a hős Momotarō kibi dangót adott társainak, az édességek pedig elég erőt adtak nekik az oni démonok legyőzéséhez. Azóta a cukrászok Okayama jellegzetes édessége lett. Manapság számos ízben kaphatók, mint például őszibarack vagy bor, amilyen ez is. Finom barackos íze van, nem lehet abba hagyni az evését.
Hogy készítik a kibidangot?
Korábban is léteztek hasonló ételek, bár nem kifejezetten kibi dango néven. Alapja a kölesliszt, vagy más őrölt gabona, amelyet gőzöléssel és döngöléssel készítenek egy bizonyos „kine” döngölő kalapács és fából készült mozsár segítségével, hasonlóan, mint a mochit.