Nattou (納豆) - megdöbbentő ételek Japánban
Az erjesztett szójabab, azaz nattou rendkívül megosztó étel. Nyálkás állaga, szokatlan íze és szaga miatt sokan nem kedvelik. Ez a rendkívül jó fehérjeforrás azonban sushi és levesek készítésekor is előkerülhet, de csak egyszerűen rizs mellé is fogyasztják. Japánban szinte minden üzletben kapható különböző szószokkal.
A furcsa kinézetű nemzeti étel nagyon egészséges. Magas fehérjetartalma miatt kifejezetten fontos lett a buddhista szerzetesek körében, a húsfogyasztás tilalma miatt. JApán egyik nemzeti ételének is szokták tekinteni. Jelentése "nyers szójabab" amelyet egy baktérium faj, a bacillus natto segítségével erjesztik. A baktérium az erjesztési folyamat részeként megpuhítja a babot, majd egy nyálkás réteggel vonja be. Ezt a tuljadonságot megőrzi, ennek köszönhető az a nyúlós, ragacsos kinézet, amelyet a képek is vissza szoktak adni. Tele van mindenféle vitaminnal és jótékony hatása közismert. A japánok nagyon szeretik, gyakran párosítják más ételekkel is. Ilyen például a magura nattou, a nyars tonhal szashimi nattóval, rizzsel, daikonnal, vagy a fenti képen látható sakana natto, sült hallal, rizzsal és csírával.
Állítólag alkalmas diétára is, hiszen a vitaminban való gazdagásga segít abban, hogy a szervez a megfelelő tápanyagokhoz jusson, miközben diétázik. A bőrre gyakorolt jótékony hatása is ismert, ezért ha sok pattanással és miteszerrel küzdesz, akkor egy natto diétát érdemes kipróbálnod.
Japánban nagyon sok mindennek van nemzeti napja. A nattoé a Július 10.-e, mivel a japánul a 7. (nana)+ a 10 (tou) összeolvasva a natto-ra hasonlít.
Ti kóstoltátok már?