Ez az oldal cookie-kat használ a felhasználói élmény fokozására. Az oldal használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát. A cookie-k használatát elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Osechi ryori (おせち料理) a Japán újévi étel

Az “Osechi Ryori” Japán tradicionális újévi étele. Pontosabban ez egy speciális 2 - 3 emeletes dobozokban (jubako) kapható ételválogatás, amely a ”bento” - ra emlékeztet. (Vannak, akik úgy döntenek maguk készítik el a színes válogatást, míg mások inkább megrendelik.)

Japánban az újév a családdal töltött időről szól, nem a bulizásról, mint más országokban. A különleges ételekkel teli dobozt közösen fogyasztják el a családtagok, egy ünnepi vacsora keretében.

Minden fogásnak jelentése van az új év köszöntéséhez köthetően. Nézzünk meg néhányat!

A “kuromame”, azaz fekete bab az egészséget hivatott szimbolizálni.

Az úgynevezett “tazukuri” szójaszószban főtt szardíniát takar. A következő évi bőséges aratás reményében fogyasztják.

A garnélarák (ebi) a hagyomány szerint, a hosszú élet titkát rejti magában.

A “renkon”, vagyis lótuszgyökér felvágott formájában lyukacsos, így átláthatunk rajta. Az akadályoktól mentes jövőben bizakodva eszik, vagy legalábbis abban reménykednek, hogy tisztán láthatják azokat előre, ha elkerülhetetlenek.

Mivel ilyenkor napokig megáll az élet, az ételek elkészítésekor erre fokozottan ügyeltek. Régen a hűtőszekrények hiánya miatt a hagyományos ételek úgy lettek kiválasztva, hogy ne legyen probléma a tárolásuk. A régiókra jelelmző fogások uralják a bentókat, azonban napjainkban már egyre jellemzőbb, hogy sushi és sashimi is helyet kap ezen ételek között.

A mocsi azonban nem hiányozhat ilyenkor az újévi édességek listájából. Évente több baleset is történik amiatt, hogy egyben próbáljék lenyelni a ragacsos, nyúlós darabokat és megfulladnak. Jellemzően ez a saját kézzel kíszített, hatalmas mocsi gombócokra jellemző, főleg idős embereknek akad a torkán. Szeretnél picit többet is megtudnia  mocsiról? Itt olvashatsz picit bővebben róla.

 

Megkóstólnád az osechi ryorit?

Tartalomhoz tartozó címkék: hír I Love Japan Blog