Kérdése van? Hívjon minket! +4369911060985

Origami

Az origami (折り紙) jelentése az ori= hajtogatás és a kami= papír összetételéből keletkezett. Az origami fejleszti a kézügyességet, összehangolja a szem és a kéz munkáját, így hat a bal és jobb agyfélteke működésére, segíti a tájékozódást, irányok észlelését, térérzékelést, ismerteti az alapvető geometriai formákat és fogalmakat, végül fejleszti a kreativitást, memóriát és gondolkozást. Eredetére nincs egyértelmű bizonyíték. A hagyomány szerint egy buddhista szerzetes vitte a hajtogatás titkát Japánba a 6. század folyamán. Az első feljegyzések az 1600-as évek végéről származnak. A tradicionális Japán papírhajtogatást még nem övezték szigorú szabályok, így a papírt el lehetett vágni akár több helyen is, sőt meg is lehetett gyűrni. Így sokak szerint Japánban a Heian-korban (794-1185) kezdtek origamizni. Ekkoriban már hallani lehetett olyan mesékről, hogy egy ember papírból madarat formázott, másvalaki pedig egy papírból készült békát varázsolt át egy teljesen más formává. Fontos azonban megjegyezni, hogy a "formázás" nem egyenlő a papírhajtogatással. A ma ismert legrégebbi japán origamiról szóló feljegyzés 1680-ból származik. Ihara Szaikaku versében írt arról, hogy esküvők és egyéb szertartások alkalmával papírból készült origami madarakat használtak dekorációnak, így sokáig csak ünnepi alkalomra készült. Egyes szamuráj családok régi írásai közt olvashatók szabályok arról, hogy a szertartások alkalmával milyen figurákat, lehet használni és hogyan kell őket elkészíteni.

13termék
 

A japán papírhajtogatás története

Valójában nem lehet tudni pontosan, hogy a papírhajtogás honnan ered: néhányan Kínából, néhányan Japánból származtatják, de bizonyíték egyikre sincs. Az origami kifejezést Japánban a Heian-korban használták először, de nem a mai papírhajtogatást értették alatta, hanem a kettéhajtott papírt, amelyen valamilyen tájkép szerepelt. A papírt levelezésre használták, a hátuljára üzeneteket írtak. Csupán a Showa-kor óta jelenti az origami a papírhajtogatást, előtte az orisue vagy az orikata szót használták rá.

A legelső origami formákat valószínűleg szamuráj családokban alkották szertartások kellékeként. Ilyen például a nőstény és hím pillangó hajtogatott mintája, melyeket esküvői szertartások alkalmával a sakés üvegekre tettek. A 18. századtól már használták a darumadarat (orizuru) és a kimonós embert (Yakko-san) is, melyek a mai napig népszerű origami figurák.

Ebben az időszakban még nem hobbiként origamiztak, hanem inkább szertartásos jelleggel. Egy 1797-es írásos műben olvasható először, hogy szabadidős tevékenységgé is vált az origami.

A korabeli időkben még sok vágást kellett használni a hajtogatás során, mivel a papír minősége sem olyan volt, mint ma (akkor teljes mértékben kézzel készült a papír). A mintákat festették, vagy színes lapokkal díszíttették.

 

Japán és Nyugat fúziója

Az origami azonban nem csupán japán eredetű: Európában is terjedt a papírhajtogatás már a 16-17. században. Így a nyugati és japán papírhajtogatás fúziójából született meg tulajdonképpen a ma ismert origami. A japánok speciális origami papírokat kezdtek el gyártani, amelyeket már óvodai, iskolai foglalkozásokon is könnyedén lehetett használni.

 

Tradicionális vs. modern origami

A tradicionális origamiban a figurák és a hajtások mindenki számára ismertek voltak. A modern origamiban azonban a hajtási módszerek és figurák neveit elkezdték levédetni: egy-egy figura modellnek számított, és valamelyik origami tervező nevéhez fűződött. A mai napig ha valaki új modellel áll elő, azt saját szellemi termékeként kezeli.

Az origamiban ma már nagyon fontos a pontos hajtogatás. Ehhez már kézikönyveket, leírásokat is találunk, melyek lépésről lépésre leírják egy-egy figura elkészítésének menetét. A végcél az, hogy pontosan ugyanolyan formát alkossunk, mint az eredeti (vagy ami a képen látható). A hagyományos origamiban is találunk leírásokat, de nem voltak olyan szigorúak, mint a modern ábrák.

Egy másik érdekesség, hogy manapság már nincsenek vágások és ragasztások az origamiban – csak a papír hajtogatásával lehet megalkotni a figurát. Csak origami papírból lehet hajtogatni, és amennyiben ezek egyforma méretűek, úgy megengedett többet is használni egy figurához, de ragasztó nélkül!

Vannak alap origami alakzatok, amelyekből többféle figurát is lehet készíteni. Ezek is megtalálhatók az origami füzetekben.

Az origamit természetesen nemcsak hobbiként lehet művelni; számos művész készít origami alkotásokat. A művészi origamit Akira Yoshizawának, az origami mesterének köszönhetjük.