Kérdése van? Hívjon minket! +4369911060985

Maneki neko

A Maneki Neko, azaz az integető macskák szerencsét hozó kabalák, amelyek Japán-szerte a boltok kirakatait, a háztartások polcait, a szentélyek környékét, a szállodák recepcióit, a pachinko szalonokat díszítik és persze kínálják őket eladásra. Ezeket a macskaszobrokat a főbejárat mellé szokták elhelyezni. A macskák a japán spiritualitás maradandó ikonjai, és az Edo-korszak (1603-1868) óta a köztudatba is teljesen beleivódtak. Ez a japán szerencse talizmán, amely a szigetország lakói között is népszerű, megvédi birtokosait, miközben gazdagságot és jólétet hoz otthonaikba. Legalábbis ez a hiedelem róla! A Maneki Neko cica, amelynek egyik mancsa fel van emelve különösen ismert arról, hogy boldogságot és szerencsét hoz gazdájának. A japán folklórban is igen nagyra értékelt figura, számos monda kering róla és fontos helyet foglal el a japán kultúrában azáltal, hogy összekapcsolja a múlt hagyományait a modernebb mai világgal. Honnan ered a neve? Hol lehet ilyet találni? Mi a célja? Görgess az oldal aljára és olvasd el. Ha szeretnél egy iylen cicát, akkor nézz körbe az Omiyage World japán webáruházban. Ezek a cuki maneki nekok biztos elhozzák a szerencsét.

8Artikel 18

Maneki Neko jelentése és színei

 

Megtalálható szuvenír boltokban szerte Japánban, bevásárlóközpontok bejáratánál vagy ázsiai éttermekben szerte a világon. Ez a japán szerencse talizmán, amely a szigetország lakói között is népszerű, megvédi birtokosait, miközben gazdagságot és jólétet hoz otthonaikba. Legalábbis ez a hiedelem róla!

A Maneki Neko cica, amelynek egyik mancsa fel van emelve különösen ismert arról, hogy boldogságot és szerencsét hoz gazdájának.

A japán folklórban is igen nagyra értékelt figura, számos monda kering róla és fontos helyet foglal el a japán kultúrában azáltal, hogy összekapcsolja a múlt hagyományait a modernebb mai világgal.

Honnan ered a neve? Hol lehet ilyet találni? Mi a célja?

Ebben a cikkben ennek jártunk utána:

 

Maneki Neko, na de miért?

Ez egy kis kerámia- vagy porcelán figura, amely egy kis, mosolygós, mancsát felemelő macskát ábrázol. A Maneki Neko a maneku igéből származik, ami japánul "meghívni" és a neko szóból, ami "macskát" jelent. Ezért hívjuk "integető, vagy hívó macskának".

A hagyomány szerint ez a talizmán szerencsét vonz annak, aki birtokolja. Ez megmagyarázza, hogy sok vállalkozás miért állítja ki a macskát üzlete bejáratánál vagy a pulton.

 

Tudtad?

Amikor a Maneki Neko felemeli a bal mancsát, vonzza a vásárlókat, és amikor a jobb mancsát felemeli, arra hívja őket, hogy költsék el a pénzüket az üzletben. Az ilyen hiedelmek az érintett régiók, idők és vállalkozások szerint változnak. Időnként felemeli mindkét mancsát is.

A boltok mellett ez a kis macska az otthonokban is nagyon jelen van. Kulcstartó vagy egyéb tárgy formájában is megtalálható.

Minél magasabbra emeli ez a macska a mancsát, annál erősebb! Ezért láthatunk nagyon hosszú mancsú cicákat is.

A Maneki Neko-t általában kerámiából vagy porcelánból készítik, de megtalálhatók különféle anyagokban is, például műanyag vagy akár arany, jáde stb. Néhányuk esetén még napkollektort is építettek, így a cica folyamatosan hivogat.

 

 Mit jelöl a Maneki Neko színe?

Többféle színben is megtalálhatók a cicák.

A színek jelentése:

     Fehér: a Maneki Neko leggyakoribb változata, a tisztaság és az öröm szimbóluma.

     Fekete: elűzi a gonosz szellemeket, a betegségeket és a rosszindulatú embereket.

     Piros: védelmet és egészséget hoz.

     Rózsaszín: szerelemben segít.

     Sárga vagy arany: gazdagságot biztosít.

     Zöld: segíti az iskolai sikert.

     Tricolor: a Maneki neko ezen verziója továbbra is a legértékesebb és leghatékonyabb. A háromszínű, fehér szőr fekete-piros foltokkal egészen kivételes a japán bobtail macska fajta inspirálta.

Bármi legyen is a színe, sok pozitívumot hozhat az életünkben, legismertebb célja mégis a pénztárca feltöltése.

 

A Maneki Neko kiegészítői

Talán észrevetted, hogy ez a cica sálat vagy piros nyakörvet hord, csengővel a nyakában? Az ilyen kiegészítőket gyakran használták az Edo-korszakban, hogy megkülönböztessék a gazdag tulajdonosokhoz tartozó macskákat. Néha előkét visel, amely Jizo buddhista istenségre, a gyermekek védelmezőjére emlékeztet.

A koban, vagyis az Edo-korszakból származó nagy aranyérme, otthoni szerencsére és üzleti sikerekre hív.

 

Mit jelent pontosan a felemelt mancs?

A figurának a testtartása egy macskára emlékeztet, aki épp magát tisztogatja.

Azt is gondolhatjuk, hogy ez a kis macska köszön vagy elköszön. De valójában a japán szimbolikában a mancs mozgása a meghívás jele, és semmi köze a nyugati üdvözléshez.

 

Maneki Neko helye a hagyományokban

Általában a kirakatokban, a pénztárgépek mellett, vagy egy étterem/ bár pultján van a helye.

Otthon a Maneki Neko gyakran megtalálható a bejáratnál vagy a polcon, mint dekoráció. Hogy vagyont hozzon, egy olyan helyiségbe kell helyezni, ahol az embernek dolgoznia kell, például egy irodában.

A fekete Maneki Nekot akasszuk a tükör elé, hogy kiemelje védő erejét. Ügyelj azonban arra, hogy ne tedd az ablak elé, mert az energia kifelé áramlik.

 

A Maneki Neko eredete

 

A legendás macska története az Edo-korszakba nyúlik vissza, valahol 1600 és 1868 között. Igazából azonban csak a Meiji-korszakól kezdve kezdték szerencse hozónak használni.

Különféle japán legendák keringenek a szerencsés macska körül. A legismertebb egy szegény papé, aki egyedül élt Tama nevű hűséges macskájával a Gotokuji templomban.

Egy viharos napon a kétségbeesett pap négylábú barátjától kért segítséget.

Néhány lépéssel odébb, hogy elmeneküljön a szakadó esők elől, Lord Naotaka egy fa alá menekült az öreg pap temploma előtt. Heves mennydörgés futott át az égen. Aztán a lord észrevett a távolban egy macskát, amely mintha integetett volna a mancsával invitálásképpen. Naotaka érdeklődve úgy döntött, hogy követi az állatot. Amikor hátranézett, egy villám belecsapott a fába, amely egy másodperccel korábban menedékül szolgált számára.

Az úr hálásan sok adományt adományozott a templomnak. A templomot a cicáknak szentelték, nem véletlen, hogy itt nagy számban találkozhatunk Maneki Nekókkal. Aki járt ott, az tudja, hogy azért nem az egész templom van tele macskákkal, de azért elég helyet szenteltek a cica szobroknak. A macska azóta is a szerencse és a védelem szimbóluma a japánok körében.

 

Egy másik legenda egy idős nő történetét meséli el, aki szegénységben élt Asakusa Imadóban.

„Egy nap, mivel semmije nem maradt, el kellett adnia a macskáját, hogy ennivalót vegyen. Vigasztalhatatlanul minden éjjel az eladott cicáról álmodott. Ekkor azt javasolta a cica az álmában, hogy készítsen kis figurákat az ő képmásával, és adja el őket. Így hát megtette. A figurák akkora sikert arattak, hogy az öregasszony nagyon gazdag lett. Így született meg a Maneki Neko.” Az Imado Jinja szintén sok maneki nekot őriz, Tokióban találod.

 

Ha szeretnél egy ilyen kis macskát a sok pozitív tulajdonságával, biztos lehetsz benne, hogy szerencsét, boldogságot, egészséget és persze jólétet hoz otthonodba.